Za industriju i turizam 6,3 milijarde kuna!

Bez autora
Mar 08 2011

Hrvatski bankovni sustav dobit će na raspolaganje oko 850 milijuna eura odnosno oko 6,3 milijarde kuna za kreditiranje projekata u gospodarstvu temeljem smanjenja stope minimalno potrebnih deviznih potraživanja banaka u odnosu na njihove devizne obveze s dosadašnjih 20 na 17 posto. Takvom odlukom Željka Rohatinskog, guvernera HNB-a nastoji se potaknuti ulaganje u nove projekte, te otvaranje novih radnih mjesta, a procjenjuje se da bi to bila prvenstveno ulaganja u prerađivačku industriju i turizam. Odabrani projekti financirali bi se u okviru bankovnog sustava no potpuno neovisno o dosadašnjim tzv. A i B modelima kreditiranja gospodarstva putem HBOR-a koji nisu polučili očekivane rezultate. Odluka guvernera donijeta je nakon konzultacija s predstavnicima vodećih banaka i poslodavaca.

Za industriju i turizam 6,3 milijarde kuna!Hrvatski bankovni sustav dobit će na raspolaganje oko 850 milijuna eura odnosno oko 6,3 milijarde kuna za kreditiranje projekata u gospodarstvu temeljem smanjenja stope minimalno potrebnih deviznih potraživanja banaka u odnosu na njihove devizne obveze s dosadašnjih 20 na 17 posto, navodi se u priopćenju Hrvatske narodne banke.

Takvom odlukom Željka Rohatinskog, guvernera HNB-a nastoji se potaknuti ulaganje u nove projekte, te otvaranje novih radnih mjesta, a procjenjuje se da bi to bila prvenstveno ulaganja u prerađivačku industriju  i turizam.

Odabrani projekti financirali bi se u okviru bankovnog sustava no potpuno neovisno o dosadašnjim tzv. A i B modelima kreditiranja gospodarstva putem HBOR-a koji nisu polučili očekivane rezultate.

Odluka guvernera donijeta je nakon konzultacija s predstavnicima vodećih banaka i poslodavaca – stoji u priopćenju HNB-a uz obrazloženje kako bi ovaj dodatni iznos sredstava raspoloživih za ulaganja trebao donijeti lakšu realizaciju kredita i povoljnije kamatne stope od dosadašnjih za sve projekte koji se mogu brzo realizirati s realnim izgledima za rentabilno i konkuretno poslovanje na domaćem i inozemnom tržištu.

HNB pratit će način, dinamiku i svrsishodnost uporabe oslobođenih sredstava te ovisno o tome poduzimati daljnje mjere.

Ovim potezom HNB je počela provoditi, čini se, vlastitu politiku poticanja gospodarstva putem dogovora s vodećim bankarskim institucijama.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik